Insights

Week 47 - 2023
24 november 2023 Geachte lezer,

Welkom bij een nieuwe weekupdate. Prijstechnisch is er afgelopen week niet veel veranderd, hoewel er wel flinke fluctuaties waren. Deze fluctuaties hadden vooral te maken met nieuws over de nieuwe Argentijnse president en de boete voor Binance in combinatie met het aftreden van CZ als CEO. De Bitcoin Cycle Analyse blijft publiekelijk in te zien voor iedereen. Aan de uitslag is weinig veranderd sinds vorige week en zullen we in deze update verder niet behandelen. Laten we naar afgelopen week kijken!

High Timeframe

In het overzicht van de weekly chart is te zien waar de prijs zich momenteel bevindt. Het is de derde week achtereenvolgens dat de prijs tegen de $38.000 komt. Dit is direct ook een weerstand omdat in de afgelopen drie jaar de prijs zich veelvuldig rondom dit prijspunt heeft bevonden. De ranges waarin de prijs zich heeft bevonden zijn gemarkeerd met lichtgrijze balken. Waar de prijs zich bijna 6 maanden tussen $24.000 en $32.000 heeft bevonden, zit dat nu afgelopen weken tussen de $32.000 en $38.000.
image Opvallend is dat we tot op heden geen terugtest hebben gehad tot de $32.000. De Relative Strength Index op wekelijkse basis bevindt zich nu boven de 70. Historisch gezien geeft dit een periode van kracht aan. Vaak, niet altijd, houdt de prijs deze kracht enkele weken tot maanden vast. In dat opzicht is het de vraag of we nu de terugtest naar $32.000 nog gaan zien of niet. Mochten de prijs al doorbreken, zit de eerst volgende grote weerstand rond de $48.000.

Low Timeframe

Op de daily chart zijn de grote dagelijkse uitslagen goed te zien. We hebben de prijs meerdere malen zien bewegen van de bodem van de range tot de top. Dit waren prijsveranderingen van soms meer dan $2.000 per dag. Hetgeen dat ik wil uitlichten is de mate van speculatie op twee verschillende dagen. In dit voorbeeld is het positief nieuws, omdat de mate van speculatie afneemt.

Met een eigen script meten we de spread tussen de prijs van de perpetual future markt en de spotmarkt. Meer informatie hierover ook in weekupdate 46 . Door deze spread te vermenigvuldigen met de totale Open Interest en deze af te zetten tegen de totale bitcoin marktkapitalisatie kan relatief gezien worden hoe agressief speculanten op een koersstijging of koersdaling willen speculeren. Deze waarde hebben we in een Z-Score uitgedrukt, waardoor het mogelijk is om te zien hoeveel standaarddeviaties de waarde scheelt van de norm.
image Een uitslag binnen 1 sigma is een gezonde uitslag. Een uitslag tussen 1 en 2 is acceptabel. Boven de 2 wordt er fors gespeculeerd in een bepaalde richting. Dit allemaal dus in verhouding met de totale bitcoin marktkapitalisatie. Met de blauwe lijnen is aangegeven dat de mate van speculatie, mede door de grote fluctuaties gedurende de week, flink is afgenomen. Van een afwijking van 4,5σ naar 1,43σ. Dit terwijl de prijs zelfs iets is gestegen. Dit zijn belangrijke aanwijzingen in de zoektocht naar redenen waarom de prijs beweegt en de kansrijke richtingen waar deze naartoe kan bewegen.

Afgelopen week

Afgelopen maandag werd bekend dat Javier Milei is gekozen tot de nieuwe president van Argentinië. Als rechtse libertariër won Milei de verkiezingen met ongeveer 56% van de stemmen, waarbij hij zijn Peronistische rivaal Sergio Massa versloeg. Milei's overwinning markeert een aanzienlijke verschuiving in de Argentijnse politiek en breekt met de langdurige dominantie van de Peronistische en Samen voor Verandering-partijen.

Milei's campagne werd gekenmerkt door beloften van radicale economische hervormingen, waaronder plannen om de centrale bank te sluiten, de peso te verlaten en de overheidsuitgaven drastisch te verminderen. Deze voorstellen, bedoeld om de ernstige economische problemen van Argentinië aan te pakken, zoals driecijferige inflatie en toenemende armoede, hebben zowel steun als zorgen gewekt bij kiezers.
image Dinsdag werd bekendgemaakt dat handelsplatform Binance en haar CEO, Changpeng "CZ" Zhao, een belangrijke schikking hebben getroffen met het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DoJ). Deze schikking houdt in dat Binance schuld bekent aan federale aanklachten en ermee instemt om een aanzienlijke boete van 4,3 miljard dollar te betalen. De aanklachten zijn gerelateerd aan overtredingen van antiwitwaswetgeving.

Als onderdeel van de schikking heeft Changpeng Zhao ermee ingestemd om af te treden als CEO van Binance en een persoonlijke boete van 50 miljoen dollar te betalen. Deze beslissing komt als reactie op de bekentenis van het bedrijf van schuld voor het overtreden van Amerikaanse antiwitwaswetten. Zhao's aftreden en de zware boete worden gezien als een afsluiting van een jarenlang onderzoek naar 's werelds grootste cryptocurrencybeurs qua handelsvolume.

Energie aan de basis

Een mogelijke reden van meevallende inflatiecijfers is de dalende olieprijs. Afgelopen voorjaar was olie circa $75 voor een vat Brent Crude Oil, waarna deze weer steeg naar $95 in september. Waar de verwachtingen waren dat olie duurder zou worden door een eventuele schaarste op de markt vanwege geopolitieke onrust, lijkt dit toch mee te vallen. Olie is momenteel weer van $95 gedaald naar onder de $80.
image

Zwaard van Damocles

Waar ik graag bij stil wil staan is de Binance schikking. Dit heeft meer impact dan sommige denken. Het onderzoek naar Binance en naar de handelingen van CZ hing continu als een metaforisch Zwaard van Damocles boven het hoofd van de bitcoin markt. Vele hebben met FTX gezien en meegemaakt wat het kan doen met de markt wanneer een groot handelsplatform omvalt.

Daarnaast werden de aanvragen voor een Amerikaanse Spot ETF continu uitgesteld en afgesteld. Zoals Dylan LeClair schrijft in een van zijn tweets, was het voor hem duidelijk wat er moest gebeuren voordat een Bitcoin Spot ETF goedgekeurd zou worden. Vrij vertaald zou volgens de SEC voorzitter, Gary Gensler, de markt eerst gezuiverd moeten worden van fraude, misbruik en wangedrag.
Een belangrijke stap is nu gezet om een signaal af te geven aan iedereen dat de autoriteiten zullen optreden wanneer men zich niet aan de regels houdt of bij gebrek aan regels zich voor de domme houdt. Maar naast dit machtsvertoon is nu ook de weg vrij gemaakt om een Amerikaanse Spot ETF goed te keuren.

Een gerespecteerd bitcoin- en macro analist schreef het volgende:

"Yesterday [doelend op dinsdag 21 november] was the official end of the "Wild West" phase of crypto.
Scammers that spin up projects to rug-pull desperate gamblers are on notice.
We've entered the next phase, and the suits are coming for your Bitcoin.
They will push it to 1 million infinite Biden Bucks per coin if that's what it takes to shake you out of your finite BTC."

Al jarenlang wordt gezegd dat het institutionele geld zou komen voor bitcoin. Deze uitspraak heeft zich zelfs verheven tot een ware meme. Maar met grote traditionele partijen aan het roer en toename in regulatie en toezicht op de markten, lijkt deze periode nu toch echt aan te breken.
De Biden Bucks zijn natuurlijk ongelimiteerde Amerikaanse Dollars en hij verwacht dat de suits (waarmee hij doelt op de grote vermogensbeheerders, pensioenfondsen en bankiers) zullen komen voor jou gelimiteerde bitcoin.

Tegen welke prijs ben jij bereid om je bitcoin te verruilen?
Tot volgende week, image Johan Bergman
Co-Founder 
De wekelijkse update is geen beleggingsadvies en alleen bedoeld om u te informeren over het prijstechnische verloop van de bitcoin koers, fundamentele ontwikkelingen in het bitcoin netwerk en macro-economische ontwikkelingen die impactvol zijn op de financiële markten. Bitsave is niet verantwoordelijk voor enig verlies of schade, direct of indirect, als gevolg van het gebruik van de informatie in deze nieuwsupdate. Alle beslissingen die u neemt op basis van deze inhoud zijn volledig voor uw eigen risico. Voor meer informatie kunt u onze  disclaimer raadplegen.

Neem contact op

NAAM EMAIL TELEFOONNUMMER BERICHT