Insights

Insights #5
17 januari 2024 Geachte lezer,

Dit keer in de Insights een update over de goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin Spot ETF’s. Je treft overzichten aan van het koersverloop op de wekelijkse grafiek en op dagelijkse grafiek. Daarna volgt een uitgebreidere analyse van het koersverloop naar aanleiding van de goedkeuring van de ETF’s en de invloeden die hier aan ten grondslag liggen.

Afgelopen vrijdag had ik het met Derek al over de goedgekeurde Spot ETF’s in onze nieuwe video. In deze video hebben we het ook verder over het verschil tussen het hebben van een aandeel in een Bitcoin Spot ETF of het hebben van Bitcoin in Zelf Beheer.


Wil je vaker updates krijgen over bitcoin, volg dan Bitsave op Twitter  en op LinkedIN . Wil je een bericht krijgen wanneer een nieuwe uitgifte van Insights online is gezet? Laat je e-mail achter in het onderstaande veld en krijg een melding in je inbox wanneer nieuwe content online staat!

High Time Frame

In Insights #4 liet ik onderstaande chart zien met daarbij de opmerking dat de koers tegen weerstand zat op de High Time Frame. Ik schreef daarbij dat in combinatie met een relatief hoge mate van speculatie en de snelheid waarmee de koers was gestegen in de weken ervoor, dat de kans groter was dat we een periode van correctie en/of consolidatie zouden zien dan de kans dat de koers door zou stijgen naar verdere hoogtes.

In hetzelfde overzicht zijn er nu enkele weken bij gekomen. Het is duidelijk te zien dat er wel ‘wicks’ zijn geweest boven de weerstandslijn, wat betekent dat gedurende de week de koers er boven is geweest maar aan het einde van de week er toch onder is gesloten.

Tot op heden heeft de bitcoin koers geen echte correctie gehad sinds september 2023. De vraag is of de correctie nog komt of dat die komt in de vorm van consolidatie. Als de consolidatie lang genoeg is, is er ook sprake van een ‘return to the mean’.
image

Mid Time Frame

Ook dit overzicht met deze bijbehorende ranges liet ik zien in Insights #4 . Op het moment van schrijven was de koers voor de tweede keer aan het proberen uit te breken aan de bovenkant. Uiteindelijk hebben we daar nog een maand langer op moeten wachten. Bij de start van het jaar brak de koers voor de eerste keer uit de range van $38.000 en $44.300.  Pas na de officiële goedkeuring van de Spot ETF’s deed de koers weer een poging tot uitbreken. In eerste instantie was dit een succesvolle uitbraak en na een kleine terugtest op de bovenkant van $44.300 ging de koers richting $49.000.

Dit bleek voor korte duur, waarbij de koers terugging naar $44.300 wat nu voor support had moeten zorgen, maar er toch doorheen zakte. De koers bevindt zich nu weer terug in de oude range waar we sinds begin december 2023 in zitten.  Een scenario om rekening mee te houden is een test van de onderkant range richting de $38.000. Ook een test van $34.000 moet niet worden uitgesloten. Dit zou een pullback zijn van tussen de 25% en 30%, wat niet ongewoon is in vergelijking met voorgaande cycles.
image

Afgelopen week

In onderstaande grafiek is de afgelopen week inzichtelijk gemaakt. Hier is te zien dat de daling van $49.000 naar $42.000 gepaard ging met een Coinbase Spot discount ten opzichte van Binance Spot prijs. Dit is onderin de grafiek weergegeven.

Vaak duidt dit op ‘selling pressure’ op het Coinbase platform. Dit kan te maken hebben met het feit dat aandeelhouders van hun Grayscale (GBTC) aandelen afwilden. Vanwege de hoge jaarlijkse kosten hebben sommige beleggers ervoor gekozen om hun GBTC aandelen te verkopen voor andere ETF’s. Om te zorgen dat de prijs van het aandeel wel de koers van bitcoin blijft volgen, zullen ook bitcoin verkocht moeten worden.
image

De dagen na de goedkeuring

De nieuwe financiële instrumenten zijn goed ontvangen door de markt. In onderstaande post laat Eric Balchunas weten dat het handelsvolume enorm is, zelfs historisch te noemen. Het handelsvolume van de goedgekeurde Bitcoin Spot ETF’s komen gezamenlijk uit in de eerste 3 dagen op 10 miljard dollar. Alle andere ETF’s die zijn goedgekeurd in 2023, kwamen gezamenlijk uit op een jaarlijks handelsvolume van 450 miljoen. De Bitcoin Spot ETF’s doen dus 20x meer volume in 3 dagen dan de rest (van de recent goedgekeurde ETF’s) in een jaar tijd!

De totale netto flow lijkt ook positief uit te vallen. De outflow van GBTC dempt de nieuwe vraag naar Bitcoin Spot ETF aandelen. GBTC wordt namelijk al jaren lang met een flinke discount ten opzichte van de Net Asset Value (NAV) verhandeld. Veel beleggers stappen daarom nu uit en zijn met de schrik vrij gekomen. Andere stappen uit, maar stappen wel in een ander fonds. De reden dat beleggers overstappen is omdat GBTC 1,5% fee per jaar in rekening brengt, waar de andere fondsen ca. 0,3% rekenen (dit percentage verscheelt per fonds).

image

Outflow GBTC

In onderstaande overzicht is een transactie zichtbaar wat naar verluidt een transactie is geweest van GBTC naar Coinbase. Meer van dergelijke transacties hebben plaatsgevonden. Deze worden vlak voor het openen van de Amerikaanse beurzen verstuurd. Het is aannemelijk dat dit Bitcoin zijn van GBTC die ze moeten verkopen om de koers van het ETF fonds gelijk te laten lopen met deze van de daadwerkelijke Bitcoin spot koers, nadat beleggers hun aandelen te koop op de markt hebben gezet.

Voor de liefhebber heb ik een directe link toegevoegd waarbij ze de transactie zelf verder kunnen analyseren. Kijk ook naar de timestamp. 
https://mempool.space/tx/ada4464b8e053f6c5cf2a8127cfe15656307ca9f3855c09e0729f57f96ce4454

image

Cheap Stock Fallacy

De "Cheap Stock Fallacy" is een bekende valkuil voor het kopen van goedkope aandelen. Deze valkuil is een cognitieve neiging waarbij beleggers de voorkeur geven aan het kopen van aandelen met een lagere absolute prijs per aandeel, in de veronderstelling dat deze "goedkoper" zijn of een betere waarde bieden in vergelijking met aandelen met een hogere prijs per aandeel. Deze neiging negeert vaak de algehele marktkapitalisatie, financiële gezondheid en groeivooruitzichten van het bedrijf.

De misvatting ligt in het geloof dat een aandeel met een lagere prijs meer ruimte heeft voor prijsstijging, wat niet noodzakelijkerwijs waar is. Beleggers die in deze val trappen, kunnen meer fundamenteel solide beleggingen over het hoofd zien ten gunsten van aandelen die enkel op basis van hun lagere aandelenprijs minder duur lijken. Het is belangrijk om te begrijpen dat de prijs van een aandeel op zichzelf niet veel zegt over de waarde of het potentieel van het bedrijf.

Deze neiging kan leiden tot ongefundeerde beleggingsbeslissingen, omdat beleggers zich laten leiden door de nominale prijs van een aandeel in plaats van zich te richten op meer relevante financiële indicatoren en analyses. Het is een voorbeeld van hoe onze perceptie van getallen en waarde ons kan misleiden in financiële besluitvorming.

In de context met Bitcoin en de recente goedgekeurde Bitcoin Spot ETF’s is dit juist positief. Waar beleggers eerst van mening waren dat $42.000 voor 1 BTC veel te duur is, kunnen ze nu aandelen kopen in Spot ETF’s die verhandeld worden voor tussen de $30 en $50, afhankelijk van welk fonds ze kiezen. Volgens bovenstaande fallacy zouden beleggers nu eerder geneigd zijn om in te stappen omdat het goedkoper lijkt.

Final thoughts

Zoals ik ook in het gesprek met Derek heb aangegeven, lijkt de komst van de nieuwe financiële instrumenten een welkome toevoeging aan het assortiment. Beleggers hebben meer keuze en hoeven niet in een duur fonds te zitten, zoals GBTC of hoeven ook niet te kiezen voor een ETF die alleen maar in Futures handelt. De competitie zorgt voor lagere fee’s wat de normale belegger ten goede komt.

Het wordt nu voor financieel adviseurs, vermogensbeheerders en pensioenfondsen een stuk makkelijker om blootstelling te hebben aan de bitcoin koers. Dit is een positieve ontwikkeling als je naar het grote plaatje kijkt.

Je moet bij jezelf te rade gaan of dit het instrument is dat jij wilt bezitten. Hier zitten namelijk ook de nodige nadelen aan. Verdiep je goed en laat je desnoods goed informeren en adviseren.

In welke vorm of in welk instrument ben jij bereid om blootstelling aan de bitcoin koers te realiseren?

Tot de volgende keer,
image Johan Bergman
Co-Founder 
De insights publicaties zijn geen beleggingsadvies en alleen bedoeld om u te informeren over het prijstechnische verloop van de bitcoin koers, fundamentele ontwikkelingen in het bitcoin netwerk en macro-economische ontwikkelingen die impactvol zijn op de financiële markten. Bitsave is niet verantwoordelijk voor enig verlies of schade, direct of indirect, als gevolg van het gebruik van de informatie in deze nieuwsupdate. Alle beslissingen die u neemt op basis van deze inhoud zijn volledig voor uw eigen risico. Voor meer informatie kunt u onze  disclaimer raadplegen.

Neem contact op

NAAM EMAIL TELEFOONNUMMER BERICHT