Insights

Insights 4
8 december 2023 Geachte lezer,

Dit keer in de Insights een MicroStrategy special. Het aan de NASDAQ beursgenoteerde bedrijf, onder leiding van Michael Saylor, heeft sinds 10 augustus 2020 bitcoin toegevoegd aan hun Corporate Treasury strategie. Ik wil je graag meenemen in een beknopte analyse over de voorlopige gevolgen van dit beleid.

Verder zal de frequentie van de Insights wijzigen. Omdat de Cycle Analysis wekelijks wordt bijgewerkt en voor iedereen inzichtelijk is, kan ik meer tijd besteden aan deep dives in specifieke onderwerpen. Deze deep dives vergen meer tijd en zullen minder frequent worden gepubliceerd.

Wil je vaker updates krijgen over bitcoin, volg dan Bitsave op Twitter  en op LinkedIN . Wil je een bericht krijgen wanneer een nieuwe uitgifte van Insights online is gezet? Laat je e-mail achter in het onderstaande veld en krijg een melding in je inbox wanneer nieuwe content online staat!

Perpetual Heat

Tijdens het schrijven van de update van vorige week brak de koers uit de range van $38.000. In enkele dagen is de koers gestegen tot $44.000 wat een behoorlijke stijging is. Vooral de snelheid waarmee het is gebeurd komt niet vaak voor.

Zoals eerder beschreven, houden we de Perpetual Futures markt goed in de gaten. Dit geeft een bepaald sentiment weer bij beleggers en speculanten. Toen de koers steeg van $28.000 naar $38.000 nam de appetite naar het nemen van risico op de perpetual futures markt ook toe. Maar het opvallende was dat dit langzamerhand afnam terwijl de koers redelijk gelijk bleef. Dit gaf bitcoin een gezonde basis om weer een nieuwe stijging te maken. Dit is in onderstaande grafiek weergegeven met de blauwe pijlen.

Bij de recente stijging is de speculatie weer toegenomen. Dit voorspelt niet met zekerheid dat de koers moet dalen, omdat we eerder hebben gezien dat de verhouding van speculatie ook kan afnemen terwijl de koers redelijk gelijk blijft. Maar het is wel iets om in de gaten te blijven houden.
image

Combinatie factoren

Op de Hourly Chart is te zien dat we momenteel te maken hebben met de compressie van de koers. Totdat de prijsactie meer van zich laat zien, staat de nieuwe range tussen de $38.000 en $44.000, waarbij rond de $41.500 nog aardig wat volume is verhandeld.

Momenteel kijk ik naar een combinatie van 3 belangrijke punten:
- Grote stijging in korte tijd;
- Toename in speculatie;
- Weerstand op High Timeframe.
image Met de combinatie van deze punten lijkt de kans op een (kleine) correctie en consolidatie op korte termijn groter dan een volgende expansie van de prijs naar nieuwe jaarlijkse hoogtes. image

Shareholder value

Michael Saylor heeft in talloze podcasts verteld over zijn ontdekkingsreis naar de juiste asset om de gemaakte winsten in te bewaren. Na de grote stimuleringspakketten van overheden begin 2020, begon Michael zich zorgen te maken over de koopkracht van hun cashpositie. Zijn zoektocht bracht hem bij bitcoin, iets wat hij in een eerder stadium in 2014 totaal had afgeschreven. Als ingenieur begreep hij de waardepropositie van bitcoin, met de recente ontwikkelingen op monetair beleid in ogenschouw genomen, nu veel beter.

Zowel Michael als Lyn Alden ( Broken Money ) deden onderzoek naar de monetaire inflatie van de United States Dollar. De M2 Money Supply is een redelijk goede metric om de expansie van de geldvoorraad te meten. Zij kwamen beiden uit op een Compound Annual Growth Rate (CAGR) van tussen de 6 à 7 procent.

Michael vond het zijn fiduciaire verantwoordelijkheid naar de aandeelhouders toe om in te grijpen en te voorkomen dat de opgebouwde winsten, gehouden in dollars, zouden verwateren met gemiddeld 6% per jaar.

Tegen dit probleem lopen natuurlijk alle goed renderende bedrijven aan. Idealiter heeft het bedrijf zelf genoeg ideeën en mogelijkheden om het geld aan het werk te zetten. Dit kan door uitbreiding, overnames (Merger & Acquisition) of extra investeringen in Research & Development. De praktijk is anders. Bedrijven willen niet onnodig veel in R&D steken. Hetgeen dat ontwikkeld wordt moet wel genoeg potentie hebben, anders is het kapitaalvernietiging. Zo ook met uitbreidingen en expansie, een bedrijf wil niet onnodig veel betalen voor een overname, alleen omdat ze ‘van hun geld af moeten'. Het moet een rendabele investering zijn, anders is ook dit kapitaalvernietiging.

Dividend uitkeren is een andere optie. Alleen veel beleggers kopen juist aandelen omdat ze zelf niet het beoogde rendement kunnen maken. Wanneer de belegger een deel van de winst uitgekeerd krijgt, moet hij voor dat geld weer een nieuwe investering zoeken. Het doel was juist om het geld in een bedrijf te steken die het goed kan gebruiken en hiermee ook toekomstige winst en waarde veilig stelt.

Een andere veel voorkomende optie is het terugkopen van uitstaande aandelen. Hierdoor wordt het aantal uitstaande aandelen minder, waardoor de waarde van de rest van de aandelen omhoog gaat. Dit komt ten goede van de shareholder value .

image

Performance

Op 10 augustus 2020 maakte MicroStrategy (MSTR) bekend dat ze bitcoin actief gingen gebruiken in hun Corporate Treasury strategie. Daarmee waren zij een van de eerste beursgenoteerde niet-bitcoin bedrijven die bitcoin op de balans gingen zetten als hedge tegen monetaire inflatie. In de ogen van Michael Saylor was dit een nieuwe goede optie om de Corporate Treasury mee te managen.

Bitcoin staat bekend als een volatiele asset. Op korte termijn kan bitcoin veel ongerealiseerde winst of verlies genereren. Een analyse uitvoeren of het een goede strategie is om bitcoin toe te voegen aan de treasury kan dus pas na enkele jaren. Het is nu ruim 3 jaar later dat MicroStrategy bitcoin toegevoegde aan hun strategie. Dat is nog steeds een vrij korte periode, maar de eerste analyses kunnen wel al worden gedaan.

In onderstaande grafiek staat de performance van verschillende assets classes onder elkaar, dat zijn (gemeten vanaf 10 augustus 2020):

- Grijs MSTR +287%;
- Oranje BTC +263%;
- Paars Magnificent Seven (GOOG, AMZN, AAPL, META, MSFT, NVDA, TSLA) +77%;
- Groen S&P500 +34%;
- Geel GOLD +4,5%
- Rood TLT -41%

Kanttekening is dat dit een uitzonderlijk goed moment is voor MSTR om de performance te meten gezien de recente stijging. Maar voor de analytische lezer is het duidelijk dat de grijze lijn nergens onder de paarse lijn komt. Ook komt de grijze lijn bijna nergens onder de groene lijn, op een korte periode na. Ook al had je 95 van de 100 andere momenten gekozen in de afgelopen 3,5 jaar, dan had MSTR beter gepresteerd dan de Magnificent Seven, de S&P500, Goud of US Bonds. MSTR doet het soms zelfs beter dan bitcoin zelf.
image

Sats per Share

Met de komst van deze strategie is mogelijk een nieuwe financiële metric geboren om de waardering van een bedrijf in te schatten, namelijk Sats per Share. Een 'sat' staat voor 1/100.000.000 deel van een bitcoin. Dit is vernoemd naar de legendarische bedenker van bitcoin, namelijk Satoshi Nakamoto. Sats per Share is dan logischerwijze hoeveel bitcoin het bedrijf op de balans heeft staan per uitgegeven aandeel.

Hoewel bitcoin momenteel wordt gezien als zeer speculatief en risicovol, hebben mensen zoals Michael Saylor juist een tegenovergestelde mening. Door de eigenschappen van bitcoin kunnen bedrijven juist weer heel conservatief zijn. Ze kunnen de winst ‘gewoon’ weer sparen en bewaren tot een later moment in de toekomst. Ze hoeven geen onnodige risico’s meer te nemen om de 6% verwatering voor te blijven. Geen onnodige Mergers & Acquisitions meer, geen leveraged share buybacks, geen onnodige counterparty risk bij banken, geen investeringsafdelingen optuigen om te handelen in aandelen.

Alleen bitcoin kopen en bewaren voor een toekomstig nuttige investering, zoals geld bedoeld is.

Kapitaal conserveren
Door de gelimiteerde hoeveelheid en de robuuste en anti-fragiele eigenschappen, is dit in potentie een uitstekende asset om waarde in te bewaren. Door periodiek winsten op te slaan in bitcoin, wordt deze waarde geconserveerd voor de toekomst. Pas wanneer het bestuur van het bedrijf het idee heeft dat een nieuwe investering voldoende oplevert, zal dit kapitaal hiervoor kunnen worden aangewend.

Gezonde bedrijfsbalans gebruiken om hefboomeffect te creëren
De reden dat MSTR de koers van bitcoin zelfs heeft weten te 'outperformen' is omdat Michael de gezonde bedrijfsbalans van MSTR heeft gebruikt om goedkoop geld te lenen met als doel om extra bitcoin te kopen. Het doel is om op een later moment, wanneer de verhouding tussen BTC en USD verbeterd is in het voordeel van BTC, een deel van de aangekochte BTC weer te verkopen om de uitstaande lening terug te betalen. Hoewel dit valt onder speculeren en niet aan te raden is, kan het goed uitpakken. Hierdoor kan MSTR een extra hoeveelheid BTC vergaren die ze op normale wijze niet had kunnen verkrijgen.

Al met al, kunnen goed renderende bedrijven hun bitcoin positie door de tijd heen vergroten en daarmee hun shareholder value verbeteren.

Kanttekening bij onderstaande grafiek is dat deze weergave onvolledig is. Zoals boven wordt genoemd zijn sommige bitcoin vergaard met geleend geld. Het geleende geld is niet verwerkt in de hoeveelheid bitcoin, omdat dit in een later moment nog moet blijken. Deze grafiek geeft het globale idee weer van de strategie om de hoeveelheid bitcoin per aandeel te vergroten.
image Bron uitstaande aandelen:  https://www.sharesoutstandinghistory.com/mstr/?l=1
Bron aankoopmomenten BTC:  https://buybitcoinworldwide.com/microstrategy-statistics

Proxy Bitcoin Fonds

Een gevolg van het opnemen van bitcoin in de corporate treasury strategie, is dat MSTR nu wordt gebruikt als proxy bitcoin fonds. De aandeelhouders hebben bewust MSTR gekozen vanwege de visie van Michael. In 2020 hebben alle aandeelhouders die het niet eens waren met de visie van Michael Saylor namelijk de kans gekregen om hun aandelen te verkopen tegen een aantrekkelijke koers. De aandeelhouders die dat aanbod hebben afgewezen hebben daarmee MSTR een volmacht gegeven om naar eigen inzicht te beleggen in bitcoin.

In onderstaande overzicht is te zien waarom sommige beleggers MSTR verkiezen boven andere gespecialiseerde Bitcoin fondsen of dienstverleners. De gespecialiseerde bitcoin fondsen vragen een percentuele fee om het belegde vermogen te managen en beheren. MSTR daarentegen behaalt winsten met het uitoefenen van hun core business, wat het verstrekken van Business Intelligence, mobile software en cloud-based services is. In plaats van jaarlijkse kosten, hebben ze jaarlijkse opbrengsten. Als een deel van die opbrengsten worden omgezet in bitcoin, neemt het aantal Sats per Share toe.

De onderstaande tabel is een voorbeeld van hoe dat kan verlopen. Het is onvolledig en zal naar alle waarschijnlijkheid niet helemaal kloppen. Hier zijn namelijk aannames gedaan die in de praktijk anders kunnen uitpakken. Desalniettemin geeft dit voorbeeld goed weer waarom bepaalde beleggers MSTR kiezen boven een vermogensbeheerder of een fonds zoals Grayscale (GBTC).

In de tabel wordt weergegeven hoeveel BTC een belegger nu zou kunnen kopen met $100.000. In het geval van MSTR is berekend hoeveel aandelen men nu kan kopen van dit bedrag en hoeveel bitcoin daar momenteel tegenover staat op de balans van MSTR.

- Aanname 1: Monetaire inflatie van 6,6% CAGR. De Earnings per Share van MSTR wordt met dit percentage jaarlijks verhoogd. De kosten voor Geassisteerd Zelf Beheer wordt ook met dit percentage jaarlijks verhoogd.
- Aanname 2: De bitcoin koers wordt jaarlijkse verhoogd met 15%. Als de historie zich herhaalt, zal dat in het begin juist hoger zijn en in de loop der tijd steeds lager worden. Het door mij gekozen percentage zal hoogstwaarschijnlijk onjuist zijn. Maar dit voorbeeld is niet bedoeld om de mogelijke stijging of daling van de bitcoin koers in kaart te brengen maar om het verloop van het aantal bitcoin weer te geven, afhankelijk van de gekozen manier van beheren.
image Een groot verschil in de soorten beheer van de aangekochte bitcoin zit in de optie of de bitcoin wel of niet kan worden opgevraagd door de belegger. Bij GBTC en MSTR kan dat namelijk niet. Bij vermogensbeheer in het algemeen kan dat wel maar is geen zekerheid. Bij Geassisteerd Zelf Beheer zijn de bitcoin per definitie al in het beheer van de belegger. De vorm van Geassisteerd Zelf Beheer heeft dus ook een ander risicoprofiel vanwege het ontbreken van counterparty risk.

Final thoughts

Het doel van dit stuk is niet om alle keuzes van MSTR goed te keuren of te rechtvaardigen. Zo heeft MSTR een risico genomen door een lening aan te gaan bij Silvergate om daarmee bitcoin te kopen. Hoewel de lening een zeer lage Loan-to-Value had, heeft dit MSTR onnodig veel negatieve publiciteit gekost rondom mogelijke liquidatie niveaus. Verder heeft het nu de schijn dat MSTR liever nieuwe bitcoin financiert via de activazijde door de extra uitgifte van aandelen dan via de passivazijde door leningen aan te gaan. Dit zal ook te maken hebben met hogere financieringslasten t.o.v. twee jaar geleden.

Het doel is ook niet om ondernemers het gevoel te geven dat ze allemaal all-in moeten gaan op bitcoin.

Het doel is om te laten zien dat er een extra optie is bij gekomen om opgebouwd kapitaal te conserveren voor de toekomst. De manier en de verhouding is aan het bestuur of de ondernemer zelf.

Ben jij bereid om een deel van het bedrijfsvermogen in bitcoin te bewaren?
Tot de volgende keer,
image Johan Bergman
Co-Founder 
De insights publicaties zijn geen beleggingsadvies en alleen bedoeld om u te informeren over het prijstechnische verloop van de bitcoin koers, fundamentele ontwikkelingen in het bitcoin netwerk en macro-economische ontwikkelingen die impactvol zijn op de financiële markten. Bitsave is niet verantwoordelijk voor enig verlies of schade, direct of indirect, als gevolg van het gebruik van de informatie in deze nieuwsupdate. Alle beslissingen die u neemt op basis van deze inhoud zijn volledig voor uw eigen risico. Voor meer informatie kunt u onze  disclaimer raadplegen.

Neem contact op

NAAM EMAIL TELEFOONNUMMER BERICHT